Sisältöön »
Tilaa uutiskirje
 
 

Uutiset

09.11.2018

Tulevaisuuden valaistusta ideoimassa

Mitä tapahtuu, kun visio tulevaisuuden valaistuksesta, joukko huippuasiantuntijoita ja vahva valmistusosaaminen yhdistetään?

Tulevaisuuden valaistusta ideoimassa

LEHDISTÖTIEDOTE 7.11.2018

Tuotekehityksessämme on meneillään erittäin mielenkiintoinen vaihe, kun kehitämme SteraLux LED-valaisimistamme älykkäitä hyödyntäen anturiteknologiaa sekä IoT:n tuomia mahdollisuuksia.Tavoitteemme on yhdistää osaamisemme LED-valaisimista ja anturiteknologiasta IoT:n tarjoamiin mahdollisuuksiin ja esitellä markkinoille ratkaisuja, joilla valaistusta voidaan säätää automaattisesti työ- tai työvaihekohtaisesti. Tuotekehitystyömme alkoi muutama vuosi sitten, kun lanseerasimme SteraLux LED-valaisimet. Anturiteknologiasta meillä on kertynyt osaamista kehittämämme Stera Smart järjestelmän myötä. Stera Smart perustuu antureihin, jotka kytketään kiinni seurattaviin koneisiin. Ne välittävät dataa analysointia ja monitorointia varten tuotannon johdolle. Käytännössä Stera Smartin avulla voidaan esimerkiksi mitata ja monitoroida koneiden ja laitteiden käyttöä, tehokkuutta ja käytettävyyttä reaaliaikaisesti.

Mitä käyttäjät haluavat valaistukselta?

Alusta asti on ollut selvää, että itse fyysinen LED-valaisin on vain yksi palapelin osa. Varsinaisen lisäarvon asiakkaalle tuovat valon laadun ja kustannussäästöjen lisäksi valaisimeen liittyvät toiminnot. Mutta mitä nämä toiminnot ovat nyt ja mitä valaistukselta halutaan tulevaisuudessa? Tätä kysymystä selvittäessä päätimme ottaa käyttöön uudet keinot; koska olemmehan tiellä, jonka pitäisi johtaa sellaisiin tulevaisuuden ratkaisuihin, joita ei ole vielä olemassa.  Niinpä tehtyämme markkinakartoituksen alan nykyosaamisesta tartuimme haasteeseen tulevaisuuden tarpeiden selvittämisestä ja järjestimme työpajan, jossa läsnä oli niin loppukäyttäjiä, asiakkaita, alihankkijoita kuin yhteistyökumppaneita.  Työpajan tuloksena oli konkreettista tietoa siitä, mitä tulevaisuuden valaistukselta odotetaan.

Industrial Hacking ja maailman huippua edustavat asiantuntijat mukana innovoimassa

Seuraavaksi vuorossa oli selvittää, miten nämä tulevaisuuden visiot voidaan toteuttaa. Ja onko olemassa jotain sellaista, mitä emme itse osaa edes kuvitella olevan mahdollista? Osaamista meiltä löytyy runsain mitoin oman katon alta, mutta nyt olimme niin jännittävien asioiden äärellä, että päätimme kääntyä hakemaan asiaan lisää näkemyksiä Salo IoT Campuksen asiantuntijoilta. Saimme mahdollisuuden esittää tuotekehitysideamme Salo Iot Campuksen yrityksistä kerätyille asiantuntijoille, jotka puolestaan kertoivat näkemyksiään meille oman erityisosaamisensa puitteissa. Fasilitaattorina päivälle toimi Salo IoT Campuksen Account Manager Antti Vainio. ”Salo Iot Campus on ainutlaatuinen innovaatioyhteisö, jossa toimii tällä hetkellä jo yli 70 yritystä. Järjestimme SteraLux valaisimille Industrial Hacking-konseptia mukailevan innovointipäivän, jossa valaisimien tuotekehitykseen toivat näkemyksensä maailman huippua edustavat asiantuntijat mm. IoT- ja sensoriteknologian aloilta”, Antti kertoo.  Industrial Hacking käsitteenä tarkoittaa tilannetta, jossa teollisuusyritys tuodaan yhteen koodaajien, suunnittelijoiden ja start-up yritysten kanssa sellaisten uusien tuotteiden ja ratkaisujen innovoimiseksi, joissa hyödynnetään IoT-teknologian tuomia mahdollisuuksia. 

Mitä älykäs valaistus tarkoittaa käytännössä?

Älykäs valaistus mahdollistaa esimerkiksi sen, että jokainen valaisinjärjestelmän valaisin voidaan liittää verkkoon ja hallinnoida sitä verkon kautta. Mitä älykkäämpiä ohjelmistot ovat, joilla valaisimia verkon kautta hallitaan ja mitä useampi eri laitteita voidaan yhdistää keskustelemaan keskenään, sitä enemmän mahdollisuuksia älykäs valaistus tuo. Ja vastauksena tämän artikkelin alkuperäiseen kysymykseen: lopputuloksena syntyy suuri määrä potentiaalisia tuoteideoita.  Salon IoT campus päivän jälkeen onkin tullut aika rajata näistä ideoista ne toteuttamiskelpoisimmat.  Joten tämä tarina jatkuu siinä vaiheessa, kun tulevaisuuden skenaarioista on siirrytty ideoiden testaukseen nykyhetkessä.


Lisätietoja: 

Stera Technologies Oy, Jyri Kontio, Liiketoimintajohtaja,   jyri.kontio@stera.com, puh. +358 40 7541274

Salo IoT Campus, Antti Vainio, Account Manager, antti.vainio@saloiotcampus.fi, puh. +358 400 430 613


Stera Technologies Oy

Stera Technologies Oy on mekaniikan ja elektroniikan sopimusvalmistukseen erikoistunut globaalisti toimiva konserni. Omia tuotteitamme ovat SteraLux LED-valaisimet, laite- ja jakokaapit sekä Smart Factory järjestelmä. Liikevaihtomme on yli 80 M€. Käytössämme on yhteensä n.  55 000 m² tuotantotilaa seitsemässä eri tehtaassa. Tehtaamme sijaitsevat Turussa, Kaarinassa, Paimiossa, Tammelassa, Kaavilla, Viron Allikassa ja Sauessa. Palveluksessamme työskentelee tällä hetkellä n. 800 henkilöä. www.steralux.fi

Salo IoT Campus

Olemme uuden ajan kansainvälinen teknologian innovaatiokeskittymä: Salo IoT Campus. Jatkamme Nokian viitoittamalla visionäärisen edelläkävijän tiellä. Kampus rakentuu kansainvälisen tieteen, koulutuksen ja kehityksen risteyskohtaan. Yhdistämme kansainväliset ja korkeatasoiset suomalaiset osaajat, näkökulmat ja yritykset. Tarjoamme vaivattoman kehitysalustan ideoinnista testaukseen sekä tuotantoon – helposti yhden katon alla. Meiltä löytyy toimistojen lisäksi konesalit, erikoistilat ja nopeat yhteydet. Sijaitsemme Helsingin ja Turun välissä, helppojen kansainvälisten yhteyksien päässä.

Salo IoT Campus, vuodesta 2017. Innovaatioalusta tulevaisuuden teknologian ratkaisuille.